Ciasto marchewkowe
Składniki
Ciasto jest na dużą prostokątną formę
2,5 szklanki startej marchwi (z około 6 dużych marchewek)
1,5 szklanki cukru i 1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
6 jajek
1,5 szklanki oleju
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
kilka mandarynek
margaryna lub masło (pół łyżeczki) i bułka tarta do wysmarowania blachy
Polewa:
1/2 margaryny
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
2 łyżki kakao
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym – do białości.
Następnie stopniowo dosypywać mąkę – cały czas miksując. Dodać sodę, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Następnie olej i na koniec startą marchew. Wylać do blachy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok 50 min w temperaturze 180C. Jak wierzch będzie złoty, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na około 15 min. Ciasto będzie delikatnie opadało.
Gdy ciasto wystygnie układać na nim cząstki mandarynki tak, aby wyznaczały obszary do krojenia. Ozdobić polewą.
Przygotowanie polewy: margarynę i resztę składników rozpuścić w rondelku na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając. Uwaga – nie wolno zagotować. Kiedy polewa zacznie gęstnieć, polać nią ciasto zaczynając od zatopienia wszystkich owoców.
Wierzch dodatkowo przystroić w/g uznania np. kolorową posypką.