- gotowe ciasto francuskie
- filiżanka cukru pudru
Dodatkowo: blacha do pieczenia i sitko do przesiania cukru.
wykonanie:
Ciasto francuskie rozwinąć, płat oprószyć cukrem pudrem. Złożyć delikatnie do środka wzdłuż dłuższych brzegów tak, jak składa się męskie podkoszulki przy prasowaniu. Ciasto kolejny raz podsypać cukrem pudrem w miejscach, które wcześniej było spodem a po złożeniu – znalazło się na górze. Czynność powtórzyć, na końcu ciasto zamknąć jak zeszyt.
Pokroić nożem w 2 cm plastry. Rozłożyć na blasze – na oryginalnym papierze z ciasta franuskiego lub nowym, dopasowanym wielkością do posiadanej blachy. Pamiętać o zachowaniu sporych odleglości miedzy ciastem – ono urośnie i to znacząco 🙂
Ciasteczka ułożone na blaszce znów posypać od góry cukrem pudrem. Piec zgodnie ze wskazaniem producenta do zrumienienia.
Ostudzić, następnie przełożyć do woreczka, aby palmiery się nie zeschły.