Pyszne, słodkie i mocno cytrynowe ciasto. Dla zapracowanych.
I co ważniejsze – można je upiec wcześniej i do Świąt przechowywać zamknięte w puszce.
Przepis jest na kwadratową blachę 20×20 cm
Na ciasto:
250 g maki
75 g cukru
125 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 paczka cukru wanilinowego
1 całe jajko
Dodatkowo – papier do pieczenia.
Na masę orzechową:
125g mielonych migdałów + 75 g mielonych orzechów włoskich
150g cukru
skorka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
Na lukier:
50 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
Wszystkie składniki na ciasto wyrabiać, aż do chwili gdy będą połączone.
Masa: składniki przełożyć do miseczki, wymieszać łyżką.
Blaszkę wysmarować odrobiną masła, wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta rozwałkować moim sprawdzonym sposobem – tj. przez folię spożywczą. Przenieść na blaszkę. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Na ciasto wyłożyć masę orzechową. Rozwałkować pozostałe ciasto, przykryć nim warstwę orzechową. Piec w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu, około 25 minut (lub do zrumienienia wierzchniej warstwy).
Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić.
Składniki na lukier wymieszać, płynną masą posmarować ciepłe ciasto.
Dodatkowe uwagi: Nam krajanka bardzo zasmakowała, na początku odrobinę przypominała mazurek, ale mocno wyczuwalny cytrynowy smak i orzechy zmieszane z migdałami ostatecznie nadały ciastu wyraźnie bożonarodzeniowy akcent. Warto od razu robić z podwójnej ilości – na dużą blachę.