Wegański hummus na grochu.
Składniki:
100g ugotowanego do miękkości grochu łuskanego
2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej) lub innej pasty z ulubionych orzechów (ja ostatnio odkryłam świetną pastę składająca się z mieszaniny 4 orzechów: ziemnych, laskowych migdałów i nerkowca niemieckiej firmy Rapunzele – polecam spróbować)
oliwa z oliwek 2-3 łyżki
sok z 1 cytryny
sól morska, niekoniecznie gruboziarnista – szczypta lub dwie
Składniki zmiksować na idealnie gładką masę. Pastę podawać na pieczywie.
Mi osobiście pasta z grochu najlepiej smakuje na ciepłym chlebku indyjskim, polana kroplami oliwy.
W domowych warunkach posypałam pastę czarnym sezamem i oprószyłam świeżo mieloną papryczką chili. Do zdjęć wybrałam wersję bez oliwy, do konsumpcji – oliwa bezwzględnie 😉 Pyszne.