Tegoroczna propozycja w dyniowej zabawie Bei.
Kruche ciasteczka z dyniowym musem
oryginał stad
Składniki na ciasto:
75g masła orzechowego (lub zamiennie 50 g masła i 25 g ekologicznej pasty z orzechów – ta w przeciwieństwie do masła orzechowego nie zawiera soli)
120 g mąki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka zimnej wody mineralnej
1 łyżeczka śmietany 18%
Składniki zagnieść jak na każde ciasto kruche. Ciasto wałkować i wykrawać szklanką bądź wykleić nim papierowe foremki do babeczek. Piec 20 minut w 170st. bez termoobiegu.
Pozostawić do ostygnięcia, a w tym czasie przygotować mus dyniowy.
Mus dyniowy:
szklanka upieczonej dyni
1 łyżka śmietany kremówki
sok z połówki pomarańczy
Składniki zmiksować na jednolitą masę, musem udekorować ciasteczka tuż przed podaniem. Nie pozostawiać ich długo – mus jest mokry i ciasto zrobi się nieapetyczne.