ORZECHOWY MAZUREK Z KOGLEM-MOGLEM
Pasztet ze szpinaku i łososia – z przepisy.pl
Biała kiełbaska w roladce z mielonego mięsa i kapustą z „Przyjaciółki”
jedna z bab Marthy StewartA wśród wypróbowanych wielkanocnych potraw na moim stole znajdą się:
mazurek różany
mazurek kajmakowy
szynka z pastą jajeczną w galarecie
sałatka tradycyjna
mnóstwo kolorowych jajek przepiórczych
galat z kurczaka
Poniżej z dedykacją dla Kogi pomysł na nietypowy wielkanocny poczęstunek.
czyli wielkanocne jajeczko w pracy
To propozycja bardzo ciekawej przekąski, którą można zabrać np. do pracy, na kurs językowy czy szkoły dzieci – aby przygotować błyskawiczny wielkanocny poczęstunek. Przekąska cieszy się od lat ogromną popularnością, jest wymyślona przeze mnie od a do zet i jak dotąd nie spotkałam nikogo kto by ją robił. Niemniej, tak duże powodzenie sprawiło że przytrafił się (mi – nie przekąsce) niemiły akcent – podczas jednego z ’jajeczkowych” poczęstunków, uraczony krakersem chłopak zrobił uwagę w stylu obrażonego macho – że powinnam przygotować „T E G O” więcej. Niezbyt uprzejmy gościu, a jednak pochwała dla tego poczęstunku nie mogła być wyrażona dosadniej. No cóż, obym nigdy więcej takich przyjemniaczków częstować nie musiała 😉
Składniki:
paczka krakersów (np. Lajkonik)
czarny kawior
miseczka z pastą jajeczną (z 5 jaj, ale to zależy od ilości porcji, która chcemy przygotować)
gałązka koperku do ozdoby
Dodatkowo: 2 łyżeczki do nakładania pasty i kawioru + duży talerz, na którym krakersy podamy
Pasta w wersji najprostszej: 5 jaj, majonez np.Winiary, sól, pieprz
W domu dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, gotujemy jajka na twardo. Po ostudzeniu i obraniu ze skorupek, ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Solimy (2 szczypty) i pieprzymy – u mnie czarny, świeżo mielony pieprz. Mieszamy z 3 kopiastymi łyżkami majonezu – polecam Winiary. Możliwe, że majonezu dodamy nieco więcej; po prostu pasta ma byś spójna a nie sucha. Pastę przekładamy do miseczki z zamykanym wieczkiem, zostawiamy na noc w lodówce. Tuż przed podaniem: na każdy prostokącik krakersa nakładamy łyżeczką pastę, na wierzch – kapkę kawioru, na koniec ozdabiamy koperkiem. Podajemy niezwłocznie.
Wariacje są niezliczone:
– pastę można przygotować z dowolną zieleniną w środku (koperek, szczypiorek lub np. pietruszka),
– na wierzch pasty można położyć połówkę przepiórczego jajeczka i dopiero potem ozdobić kawiorem,
– można zamiast kawioru zwinąć mini rulonik łososia z plasterkiem zielonego ogórka.
W wariacjach ograniczy nas tylko wyobraźnia 🙂