Przepis na spaghetti podał bowiem w pięknie wydanej książce Gino D’acampo, zapewniając, że nie zna dziecka które by tej potrawy nie lubiło. Powinien jednak napisać „włoskie dziecko” – z akcentem na włoskie, gdyż mój Szymek jest dobitnym przykładem na to, że danie jednak może dzieciom nie smakować :0)
Niemniej cala reszta rodziny zajadała się tym spaghetti ze smakiem.
A wspomniana we wstępie książka włoskiego mistrza kuchni, jest niewątpliwie interesującą pozycją na rynku kulinarnych poradników. Zajączek w sumie za chwile zapuka do naszych drzwi – więc czemu nie poprosić o „Włoskie dania makaronowe” ?
Spaghetti w sosie pomidorowym
Bardzo łatwe, czas przygotowania 10-15 minut.
oliwa z oliwek do smażenia
1. Na patelni podsmażyć cebulkę do zeszklenia. Dodać pomidory z puszki (razem z sosem) i listki bazylii – przesmażać przez około 10-15 minut aż odparuje nadmiar wody, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Makaron ugotować al dente – wg wskazań producenta. Odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka w którym się gotował. Wlać sos pomidorowy i wymieszać go z makaronem.
Przełożyć do dużej – płaskiej miski. Podawać niezwłocznie.
Czynności 1 i 2 wykonywać równolegle 🙂