Sajgonki Patki
Farsz:
I dodatkowo potrzebne są:
sos do sajgonek (kupny)
Przygotowanie papieru oraz rolowanie farszu w/g jednej z instrukcjo dostępnych na youtube – u mnie również na odwrocie papieru ryżowego. Bardzo proste 🙂
Każdy okrąg papieru ryżowego trzeba zanurzyć na moment w ciepłej wodzie (na płaski, obiadowy talerz wylewam przegotowaną letnią wodę). Zmiękczony wodą papier zużywam od razu – najpierw przenosząc go ostrożnie na kolejny – pusty talerz, potem rolując w niego farsz. Gotowe sajgonki należy pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego – znów na osobnym talerzyku.
Smażenie w głębokim tłuszczu na złoto – uwaga nie przewracać sajgonek przed mocnym podsmażeniem się (robię to za pomocą drewnianych pałeczek do sushi) – niedostatecznie podpieczony papier ma tendencję do przyklejania się, a farsz wypada i zaczyna palić w tłuszczu, który należy w takiej sytuacji albo oczyścić albo wymienić.
Do polania sajgonek kupuję gotowy sos. Wiem wiem, …. ale mam pod nosem japońsko-chińskie delikatesy 😉 To na usprawiedliwienie.