Spos贸b przygotowania:
1. M膮k臋 wsypa膰 do dzie偶y miksera lub innej du偶ej miski, doda膰 du偶膮 szczypt臋 soli, 艂y偶eczk臋 cukru i suche dro偶d偶e – wymiesza膰.
2. Nast臋pnie, doda膰 posiekane na kawa艂ki mas艂o. Doda膰 jajko i 偶贸艂tka oraz 艣mietan臋 i zagnie艣膰 ciasto (informacja dla posiadaczy KA – wyrabia艂am hakiem na pr臋dko艣ci 2; w ka偶dym innym przypadku wyrabia膰 r臋cznie do uzyskania g艂adkiego ciasta).
3. Przykryt膮 czyst膮 艣ciereczk膮 dzie偶臋 z ciastem odstawi膰 do wyro艣ni臋cia na oko艂o p贸艂torej godziny.
Wyro艣ni臋te ciasto podzieli膰 na dwie cz臋艣ci.
Ka偶d膮 cz臋艣膰 osobno rozwa艂kowa膰 na prostok膮t o d艂ugo艣ci nieco mniejszej ni偶 d艂ugo艣ci blachy. Wa艂kowa膰 na rozwini臋tym papierze do pieczenia! Pami臋ta膰 o pozostawieniu odrobiny ciasta na ozdoby – odcinaj膮c np 2cm pasem z rozwa艂kowanego ciasta.
Uwaga wa偶na:
Tego ciasta jest na prawd臋 ogromna ilo艣膰; wystarczaj膮ca zar贸wno do przygotowania kulebiaka, jak i drobnych ozd贸b i dodatkowych – nieprzewidzianych przeze mnie wcze艣niej, 4 – 5 bu艂eczek. Robi艂am ten kulebiak pierwszy raz, wi臋c wyszed艂 jeden olbrzymi, na du偶ej blaszce z nadzieniem z 1,5 kg kapusty. By艂 tak du偶y, 偶e mia艂am k艂opot z transportem. Dlatego nast臋pnym razem pokusz臋 si臋 o upieczenie 2 mniejszych kulebiak贸w, z nadzienia z 2 kg kiszonej kapusty.
Sk艂adniki na farsz:
Farsz, co wa偶ne, przygotowujemy 3 godziny! wcze艣niej ni偶 ciasto. Ten czas jest potrzebny po to, aby farsz mia艂 szans臋 ostygn膮膰.
- 1,5 kg kapusty na 1 kulebiak (lub 2 kg na dwa kulebiaki)
- 2 cebule (lub odpowiednio 3 cebulki na dwa kulebiak)
- miseczka (lub 1,5 miseczki) suszonych grzyb贸w
- ewentualnie: starte na tarce o du偶ych oczkach 10 pieczarek
- mas艂o lub olej z pestek winogron do podsma偶enia cebulki
- s贸l i pieprz do smaku
- dodatkowo: 1 偶贸艂tko do posmarowania dekoracji
1. Kapust臋 poszatkowa膰, przep艂uka膰 raz, ugotowa膰 do mi臋kko艣ci(w szybkowarze 20 minut, tradycyjnie oko艂o 1,5h ). Dobrze ods膮czy膰 na sicie.
2. Grzyby namoczy膰 i ugotowa膰 osobno z 艂y偶eczk膮 soli (w szybkowarze gotowanie zajmie tylko 20 minut; tradycyjne gotowanie trwa d艂u偶ej – gotujemy do mi臋kko艣ci grzyb贸w; wod臋 z gotowania zachowa膰 na wigilijn膮 zup臋). Nast臋pnie zmiksowa膰 je lub pokroi膰 r臋cznie na ma艂e kawa艂ki.
Uwaga: Je艣li zamiast suszonych grzyb贸w u偶yjemy pieczarek – starte na tarce r贸wnie偶 podsma偶ymy na patelni. Kulebiak na samych pieczarkach, nie jest jednak tak smaczny.
3. Cebulk臋 pokrojon膮 w drobn膮 kostk臋 zeszkli膰 na patelni na ma艣le (lub na oleju z pestek winogron), z dodatkiem szczypty soli.
4. W du偶ej misce po艂膮czy膰 wszystkie sk艂adniki, posoli膰 do smaku – wkr臋ci膰 odrobin臋 czarnego pieprzu. Farsz koniecznie wystudzi膰.
5. Na rozwa艂kowane ciasto na艂o偶y膰 farsz (wygl膮da to mniej wi臋cej tak: mniejszy – wypuk艂y prostok膮t farszu wewn膮trz wi臋kszego prostok膮ta ciasta).
6. Zwin膮膰 kulebiak pomagaj膮c sobie papierem do pieczenia, delikatnie zlepi膰 brzegi i „’przeturla膰” ciasto zlepieniem na d贸艂.
7. Na g贸rze ciasta wyci膮膰 3 okr膮g艂e dziurki np. foremk膮 do pierniczk贸w, b臋d膮 to otwory wentylacyjne pozwalaj膮ce na odparowania nadmiaru wilgoci z farszu.
Do wysmarowanej mas艂em blachy przenie艣膰 kulebiak – papier do pieczenia, na kt贸rym wa艂kowali艣my kulebiak, przys艂u偶y si臋 nam kolejny raz 馃槈
Wyci膮膰 kilka dekoracyjnych kszta艂t贸w – przyklei膰 na g贸r臋 ciasta delikatnie wspomagaj膮c si臋 no偶em, dekoracje posmarowa膰 偶贸艂tkiem ( lub tradycyjnie – 偶贸艂tkiem zmieszanym z mlekiem).
Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C, na oko艂o p贸艂 godziny. Piec do zrumienienia.
To ciasto 艣wietnie nadaje si臋 do przechowania i odgrzania podczas kolacji wigilijnej, odgrzewa艂am je w piekarniku.
Kulebiak zrobi艂 furor臋 na wigilijnym stole.
/tag/kulebiak-uwielbiam