Składniki:
Do dekoracji: zielona natka pietruszki lub płatki migdałów
Do gotującego się rosołu wlewamy roztrzepaną śmietanę i sok wyciśnięty z cytryny. Po minucie gaz skręcamy.
Na dużej patelni podgrzewamy oliwę. Chleb kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię razem z płatkami migdałów. Przesmażamy do lekkiego zbrązowienia migdałów, następnie dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 30 sekund. Dolewamy 2 chochelki zupy. Solimy i pieprzymy odrobinę. Zagotowujemy do odparowania roztworu. Odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia.
W blenderze rozdrabniamy pastę chlebowo-migdałową z odrobiną wywaru cytrynowego. Mieszamy z resztą wywaru bez gotowania. Zupę podajemy w małych miseczkach ozdobioną posiekaną natką pietruszki, lub posypaną płatkami migdałów.
z braku czasu i możliwości życzeń wielkanocnych nie udało mi się wstawić na czas, ale bardzo dziękuję za te przekazane. Mam nadzieję, że spędziliście cudowne radosne Święta.