Składniki:
pół łyżeczki słodkiej papryki
Dodatkowo: oliwa do smażenia, sól, pieprz
1. Wymieszaj mięso, wyciśnięty czosnek, surowe jajko z odrobiną soli (2 szczypty) i ulubionego pieprzu. Wyrobioną masę zmieszaj z posiekaną pietruszką.Formuj malutkie klopsiki, odkładaj na talerz lub deskę, przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
2. Na oliwie (lub jeśli wolisz – beztłszczowej patelni) smaż klopsy do ładnego zrumienienia.
3. Na patelni przesmaż na oliwie cebulę do momentu kiedy będzie miękka. Dodaj pomidory i sos, wlej bulion, dołóż pastę z papryczek oraz mieloną paprykę. Podgrzewaj bez przykrycia aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj klopsiki, gotuj kolejne 10 minut.
Można wypróbować smak sosu z dodatkiem laski cynamonu (którą po zagęszczeniu z sosu usuwamy) i szklanki zielonych oliwek bez pestek.
Pomidory kroiłam w ósemki, a po rozgotowaniu – usunęłam skórkę, która ładnie z nich zeszła. Ostry sos bardzo mi smakował, zajadałam się nim jeszcze przed dodaniem mięsnych klopsików 😉