Zapodam tylko temat: ryż z krewetkami
1 torebka ulubionego ryżu – ugotowanego tuż przed przyrządzaniem potrawy.
2 słoiczki krewetek w sosie
1 puszka ananasów w plastrach
natka pietruszki – kilka gałązek
przyprawa: chili
Dodatkowo: 1 zielona galaretka przygotowana wcześniej (np. rano) w/g przepisu na opakowaniu ale przy użyciu mniejszej niż zalecana ilości (np. 2/3) wody
Uwaga: z podanych ilości wychodzą 4 mniejsze porcje lub 2 duże ( jeśli podamy po 2 filiżanki ryżu na osobę).
- Na patelni wymieszać krewetki z sosem z ananasów. Do smaku doprawić chili (ewentualnie moją ulubioną węgierską pastą z ostrych papryczek).
- Zieloną galaretkę pokroić w małe sześciany.
- Pietruszkę posiekać i wymieszać z ryżem w miseczce, nabrać porcję za pomocą filiżanki i przełożyć na duży talerz – jak babę z piasku – do góry nogami na środek. Polać przygotowaną mieszanką krewetek.
- Całość przybrać dekoracyjnie ananasami i pokrojoną galaretką.
Potrawa wygląda na prawdę efektownie- niesamowitego uroku dodaje zielona galaretka, notabene idealnie komponująca się ze smakiem ananasów, a także krewetek, chili i natki 🙂