Pulpeciki w sosie koperkowym

Przepis powstał pod małego alergika, bo jest bez mleka.
Pulpety są niezwykle delikatne  – wszystkie dzieci (znajome i własne) je uwielbiają.  A na ich widok łezka z oka zamienia się w promienny uśmiech 🙂
Dorośli zresztą na ich widok też bardzo się rozpromieniają;)
 Składniki:
1 mniejsza pierś z kurczaka
 czerstwa bułka
1 jajko
sól, pieprz

Bułkę namoczyć w letniej przegotowanej wodzie, mięso umyć pokroić na mniejsze części i  zmielić w maszynce. Na końcu zmielić do mięsa rozmoczoną i odciśniętą z nadmiaru wody bułkę. Masę mięsno-bułeczkową dobrze wymieszać, posypać świeżo mielonym pieprzem i odrobiną (2 szczypty) soli. Dodać jajko – połączyć składniki.
Ręce zmoczyć w zimne wodzie – formować małe kuleczki pulpetów i wrzucać na osoloną wrzącą wodę. Gotować 4 minuty bez przykrycia. Ugotowane pulpety przełożyć dosłownie na chwilę do gotującego się sosu, aby smaki się wyrównały.

Podawać np. z młodymi ziemniaczkami i gotowaną szparagową fasolką

Na sos: 
łyżka masła, 2 łyżeczki mąki, zimna woda, siekany zielony koperek, sól i pieprz do smaku

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić mąkę i mieszać aż zaczną tworzyć się śmieszne mączne „bąble”. Dolać pół szklanki zimnej wody, intensywnie mieszając. Sos ma być aksamitny i bez grudek. Jeśli jest za gęsty – trzeba rozcieńczać go stopniowo wodą. Doprawić do smaku solą  i pieprzem, na końcu dorzucić posiekany koperek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *