Bułkę namoczyć w letniej przegotowanej wodzie, mięso umyć pokroić na mniejsze części i zmielić w maszynce. Na końcu zmielić do mięsa rozmoczoną i odciśniętą z nadmiaru wody bułkę. Masę mięsno-bułeczkową dobrze wymieszać, posypać świeżo mielonym pieprzem i odrobiną (2 szczypty) soli. Dodać jajko – połączyć składniki.
Ręce zmoczyć w zimne wodzie – formować małe kuleczki pulpetów i wrzucać na osoloną wrzącą wodę. Gotować 4 minuty bez przykrycia. Ugotowane pulpety przełożyć dosłownie na chwilę do gotującego się sosu, aby smaki się wyrównały.
Podawać np. z młodymi ziemniaczkami i gotowaną szparagową fasolką
Na sos:
łyżka masła, 2 łyżeczki mąki, zimna woda, siekany zielony koperek, sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić mąkę i mieszać aż zaczną tworzyć się śmieszne mączne „bąble”. Dolać pół szklanki zimnej wody, intensywnie mieszając. Sos ma być aksamitny i bez grudek. Jeśli jest za gęsty – trzeba rozcieńczać go stopniowo wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, na końcu dorzucić posiekany koperek.