wielkanocne jajka ugotowane w łupinkach czerwonej i białej cebuli (5 szt.)
koperek
natka pietruszki
sól, pieprz
Dodatkowo: miękkie masło, blender, bułka tarta i olej do smażenia.
Ugotowane jajka przeciąć na pół ostrym nożem, łyżeczką delikatnie wydobyć środek. Zmiksować z zieleniną za pomocą blendera – uważać, aby masy zbytnio nie rozdrobnić. Ja akurat lubię, gdy cząstki jajek są widoczne. Jeśli jednak zmiksowaliśmy blenderem za mocno – farsz można uratować – … po prostu dodając dodatkowe jajko pokrojone na deseczce. Uf … Masę według smaku dosolić, ewentualnie odrobinę popieprzyć.
Skorupki wypełniać farszem, wierzch posmarować za pomocą noża – miękkim masłem, odcisnąć w bułce tartej – przesmażyć na patelni (na oliwie) 1 minutę, potem jajka przełożyć do piekarnika i podpiekać w 180 C przez 7-10 minut.