Nadzienie: 24 -26 sztuk dużych truskawek – opłukanych, bez szypułek i osuszonych papierowym ręcznikiem
Ciasto:
półtorej szklanki mąki
pół szklanki gorącej, przegotowanej wody
łyżka oliwy
szczypta soli
Dodatkowo:
2 łyżki masła, biały cukier do posypania
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i oliwę. Wymieszać łyżką i dodać gorącą wodę. Wymieszać łyżką po czym wyrabiać ręką, aż ciasto stanie się elastyczne. Zajmie to nam jakieś 3-4 minuty 😉
Następnie ciasto trzeba rozwałkować – podsypując blat mąką. Szklanką wycinać kółka (he he – właściwie już od dawna tak nie robię,bo prostsze wydaję mi się odrywanie jednakowych kawałków ciasta i rozwałkowywanie ich w okrąg).
Nakładać po 1 dużej truskawce, zlepiając dokładnie brzegi pieroga. Pierogi wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować 4 minuty, od ponownego zagotowania się wody. Odsączyć, podawać polane roztopionym w rondelku masełkiem i posypane białym cukrem.