Z braku czasu, z posiadania tadków-niejadków i takowym będąc w dzieciństwie, dzisiaj świetnie rozumiem moją mamę, która w przeszłości buntowała się na codzienne gotowanie obiadów. Tata, pewnie nie chcąc słyszeć notorycznych narzekań, kupował niekiedy abonament obiadowy w zakładowej stołówce 🙂 Obiady były tam paskudne i po miesiącu takiego „stołowania się”, mama zazwyczaj wracała do swoich narzekań i … gotowania 😉
Stąd nie powtarzając schematu zapamiętanego z domu rodzinnego staram się przygotowywać obiady proste i błyskawiczne. Nie każde danie trafia w gust kulinarny moich dzieci, ale poniższa zupka jest zdecydowanie jadalna przez córę – miłośniczkę dań mleczno-mącznych 🙂
Zupa krem z marchewki
dla 4 osób
- 4 średniej wielkości marchewki (lub marchewki mrożone typu baby carrots małe opakowanie)
- 1 duży ziemniak
- łyżeczka masła
- sól
- łyżeczka cukru
Warzywa obrać i umyć. Pokrojone w plastry marchewki oraz ziemniak pokrojony w kosteczkę gotujemy w 1,5 litra wody do miękkości marchewki, tj. około 20 -25 minut. W połowie gotowania dodajemy masło, dosładzamy łyżeczką cukru i solimy roztwór do smaku (jakieś 3-4 szczypty soli). Po ugotowaniu – pozostawiamy zupkę do ostygnięcia. Miksujemy na krem. Krem podajemy w malutkich miseczkach ozdobionych lub nie słodką śmietaną.