Piersi z kurczaka w śmietanie

Błyskawiczne i niecodzienne danie z kurczaka w 18 minut w/g Gordona Ramsay’a (poniżej)
posłużyło mi za inspirację innej błyskawicznej potrawy na obiad.

Oryginał tutaj:
Chicken with Creme Fraiche & Capers

I tłumaczenie:
Piersi z kurczaka podzielić na mniejsze części. Podsmażyć na oliwie z ząbkami czosnku i tymiankiem do zrumienienia na złoto z obu stron. Wyrzucić czosnek i tymianek. Dolać białego wina (szklanka) dodać 3 łyżki gęstej śmietany. Wrzucić 1/3 szklanki kaparów. Poddusić.

A oto moja wersja: Piersi z kurczaka w śmietanie.
1 pierś z kurczaka
4 – 6 sztuk ładnych dużych pieczarek
kilka gałązek pietruszki zielonej
2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany (18%)

Piersi z kurczaka podzielić na mniejsze części. Podsmażyć je na oliwie, dołożyć po chwili pokrojone na plastry pieczarki. Kiedy pieczarki przestają być surowe – dodać posiekanymi na cieniutkie plasterki ząbki czosnku, śmietanę oraz posypać posiekaną natką. Poddusić. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać natychmiast, najlepiej z ryżem i miską kruchej sałaty w sosie winegret.

Ps.
Zawsze gdy robię to danie zastanawiam się czemu dotąd nie dodałam zdjęcia? Wytłumaczenie jest bardzo proste: potrawa mało fotogeniczna,  a ja bez twórczej inwencji 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *