posłużyło mi za inspirację innej błyskawicznej potrawy na obiad.
Oryginał tutaj:
Chicken with Creme Fraiche & Capers
I tłumaczenie:
Piersi z kurczaka podzielić na mniejsze części. Podsmażyć na oliwie z ząbkami czosnku i tymiankiem do zrumienienia na złoto z obu stron. Wyrzucić czosnek i tymianek. Dolać białego wina (szklanka) dodać 3 łyżki gęstej śmietany. Wrzucić 1/3 szklanki kaparów. Poddusić.
Piersi z kurczaka podzielić na mniejsze części. Podsmażyć je na oliwie, dołożyć po chwili pokrojone na plastry pieczarki. Kiedy pieczarki przestają być surowe – dodać posiekanymi na cieniutkie plasterki ząbki czosnku, śmietanę oraz posypać posiekaną natką. Poddusić. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać natychmiast, najlepiej z ryżem i miską kruchej sałaty w sosie winegret.
Ps.
Zawsze gdy robię to danie zastanawiam się czemu dotąd nie dodałam zdjęcia? Wytłumaczenie jest bardzo proste: potrawa mało fotogeniczna, a ja bez twórczej inwencji 😉