Przepis pochodzi stąd – i jest to moja pierwsza ’dyniowa’ próba. Podchodziłam do niej z wielką rezerwą. Ale to ciasto wynagrodziło mi wcześniejsze obawy, bo jest rewelacyjne.
Składniki:
• 1 szklanka mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cynamonu w proszku
• 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
• 1 szklanka drobno startego miąższu dyni
• 3/4 szklanki brązowego cukru
• 1/3 szklanki roztopionego masła
• 1 jajko
• 1 – 2 łyżki tartego świeżego imbiru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 3/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na patelni
Polewa:
• 3 łyżki śmietanki kremówki
• tabliczka białej czekolady
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę (użyłam 20x30cm) wysmarować masłem.
2.Wymieszać dobrze mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku.
3. W drugiej misce zmiksować dynię, brązowy cukier, masło, jajko, imbir i cukier waniliowy. Do płynnej masy dosypać przygotowaną wcześniej mąkę (wymieszać w mikserze) oraz 1/2 szklanki orzechów – wymieszać delikatnie łyżką.
4. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec przez około 40 minut (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy) – ja piekłam 45 minut. Ostudzić.
5. W małym garnuszku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kostki białej czekolady i cukier waniliowy. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i poczekać kilkanaście minut aż polewa nieco zgęstnieje.
6. Rozsmarować polewę na cieście, udekorować pozostałymi orzechami.
W trakcie szykowania w całym domu pachnie imbirem i cynamonem. Zapach utrzymuję się długo po wyjęciu blachy z piekarnika.
Smak dyniowych kwadracików jest na pewno oryginalny. Jeśli ktoś nie jadł wcześniej tego typu ciast – doznanie smakowe będzie na pewno niezwykłe. Ja nie żałuję, że odważyłam się to ciasto wypróbować 🙂