Krewetki, ananas, żółty ser i winogrona, czyli kolejna przepyszna sałatka. Byłaby prawie błyskawiczna, gdyby nie zabawa z obieraniem mandarynki, aby wydostać wyłącznie sam miąższ. Zresztą jak ktoś lubi – zje te mandarynki bez obierania. Ja wolę pobawić się z wydłubaniem miąższu z otoczki 😉
Składniki:
małe opakowanie krewetek
20 dkg żółtego sera
4 plastry ananasów z puszki
1 mandarynka
winogrona (zielone, czerwone) – po kilka sztuk z każdego rodzaju
1 jogurt naturalny
łyżka majonezu
dla lubiących czosnek – niewielka ilość do wyciśnięcia (tylko 1/2 ząbka)
Ananasy i mandarynki (sam miąższ) kroimy na mniejsze cząstki, ser w słupki. Kulki winogron kroimy na pół wybierając pestki. Krewetki odcedzamy z zalewy.
Sos przygotowujemy w osobnym naczyniu: mieszamy jogurt z majonezem i wyciśniętym czosnkiem; dodając odrobinę (łyżeczkę lub dwie ) soku z puszki po ananasach. Smak sosu można poprawić odrobiną cukru, lubię też dodać zmielony pieprz.
Wszystkie składniki delikatnie łączymy z sosem w miseczce.