To nasza najszybsza i najbardziej lubiana opcja śniadaniowa. W jesienne poranki tosty wyśmienicie się komponują z filiżanką herbaty ozdobionej plasterkiem cytryny i posłodzonej miodem.
Ilość dla 2 osób:
8 kromek chleba tostowego 3 ziarna
4 plasterki żółtego sera ( lub kulka mozzarelli w zalewie)
4 plasterki szynki
1 pieczarka
mały ogórek konserwowy
mała cebula
łyżeczka masła
Kromki chleba smaruję odrobiną masła na zewnętrznej stronie. W środek 2 tostów wkładam po plasterku szynki (lub pokrojoną mozzarellę)i sera oraz kilka plasterków ogórka i wiórki cebuli. W środek pozostałych tostów daję po plasterku sera oraz pokrojoną na cieniutkie plasterki pieczarkę (tą obieram uprzednio ze skóry). Tosty składam i zapiekam. Zajadamy gorące popijając cytrynową herbatką i odrobinę żałując, że za chwilę trzeba wyruszyć do pracy.