Latem, gdy na targu kupić można młode kartofle – lubię wracać do zupy, którą odkryłam dzięki ulubionemu forum kucharskiemu (przepis oryginalny w/g Elki z Wilna).
Są w niej śmietana, świeży koperek, kostki łososia i młodych ziemniaków.
Brzmi zachęcająco? A jak smakuje 🙂
Składniki:
- filet z łososia bez skóry
- 2 małe (najlepiej młode) cebule
- 4 – 5 młode ziemniaki
- 1/2 pęczku świeżego koperku
- kubeczek słodkiej śmietany (250 ml) 30 %
- połówka cytryny
- oliwa z pestek winogron, sól, pieprz
2. Przekładamy do garnka, dodając pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy śmietaną ( w/g proporcji: 1 część śmietana, 3 części – woda). Gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków – czyli ok. 15 min. Śmietana lubi z garnka uciekać – najlepiej więc gotować tę zupę bez przykrywki. Przed końcem gotowania doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pieprzu nie żałujemy.
3. I to na tyle gotowania, teraz garnek można zdjąć z gazu. Wyciśnięty sok z połówki cytryny dolać do zupy. Już na talerzu – posypujemy całość siekanym koperkiem.