Pisałam już kiedyś, że często robimy owocowe soki.
Ostatnio zapotrzebowanie na nie dramatycznie wzrosło, bo dzieci mają niezłą zabawę z wymyślaniem ilości i użytych składników, a potem nadają sokom nazwy. Z tej zabawy pożytek taki, że pijemy ogromne ilości własnoręcznie robionych soków, które z nie zawierają cukru, dodatków czy też „naturalnych” 😉 aromatów.
Niemniej, owoce których używamy nie pochodzą z ekologicznych upraw i można by się tego czepiać.
Ale my soki lubimy i wszystkich zachęcamy do prób. Dzisiaj proponujemy:
Bananową słodycz
3 banany – obrane ze skóry
4 mandarynki
1 dojrzały czerwony grejfrut
oraz
Antybakterię
do użycia której użyliśmy:
-
2 soczyste mandarynki (dały 100 ml soku)
1 pomarańcza (200 ml)
1 cytryna (50 ml)
1 kiwi obrane ze skórki
Z cytrusów wyciskamy sok, inne owoce kroimy na mniejsze kawałki – całość miksujemy.