Cudnej urody babeczki dyniowe, które przygotujesz bez użycia miksera!🎃🍂🎃
Przepis pochodzi z – nieaktualizowanego od lat – bloga Mama gotuje.
Składniki na 16 babeczek:
300g mąki pszennej – tortowej (2 szklanki)
2 płaskie łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
170g cukru drobnego
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka „zerówki” (bez okrucieństwa)
200g puree z dyni
60m mleka
150g roztopionego masła o temperaturze pokojowej (lub zamiennie: oliwa z pestek winogron)
Wykonanie:
1. Najpierw wymieszaj składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier.
2. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj składniki płynne: mleko, pure dyniowe, jajka i roztopione masło.
3. Połącz sypkie z płynnymi – mieszając łyżką.
4. Tak otrzymane ciasto nakładaj do papilotek do 2/3 wysokości.
5. Piecz w rozgrzanym do temperatury 190°C piekarniku około 20 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy babeczki są już upieczone wykonując test patyczkiem od szaszłyków (tzw. test suchego patyczka).
Jak otrzymać Puree z dynii:
Postanowiłam o tym napisać, gdyż ostatnio przygotowuję dynię w następujący sposób: całą dynię kroję na pół – otrzymam więc dwie połówki (razem ze skórą), które trzeba pozbawić nasion, czyli wybrać łyżką. Tak oczyszczone połówki dyni układam na blaszce na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika. Piekę około godziny w temperaturze 180 stopni C. Po około 40 minutach sprawdzam (regularnie zaglądając do piekarnika), czy czas pieczenia nie jest za długi po to, aby dyni nie przypalić. Po 1 godzinie lub nieco krócej, dynię (razem z blachą) wyciągam z piekarnika, studzę, a miękki miąższ wybieram od skóry łyżką i miksuję. Tak przygotowane „puree” jest doskonałe do ciast, zup i sosów. Pasteryzuję nadmiar puree w słoikach lub zamrażam w lodówce. Nie zawsze jest ten nadmiar, bo najczęściej gdy kupuję dynię – to z myślą o zupie, wówczas dyniowe babeczki są jedynie jej efektem ubocznym 😉
Składniki na krem:
(Obawiam się, że do zrobienia kremu niestety mikser będzie potrzebny, ostatecznie może to być zwykła trzepaczka, oczywiście jeśli masz tyle siły, by śmietankę i serek w ten sposób ubić)
250g serka mascarpone
250g śmietany kremówki
5-6 łyżek cukru pudru
1 kropla pomarańczowego barwnika w żelu
Ewentualnie pod dzieci: kolorowa posypka.
Śmietanę ubij na sztywno pod koniec dodaj cukier puder. W osobnej misce ubij serek mascarpone, dodaj do śmietany razem z barwnikiem, wymieszaj i gotowe.
Dekoruj kremem babeczki (np. z użyciem rękawa cukierniczego lub zwykłego foliowego woreczka, w którym odetniesz końcówkę) i na koniec wedle upodobania np. posypką lub odrobiną babeczki odkrojoną z jednej sztuki i zmiksowaną.
Jeśli chcesz, aby babeczki nabrały zimowego uroku – dodaj do ciasta pół łyżeczki cynamonu i pół łyżeczki przyprawy do pierników oraz nieco rodzynek i obranych orzechów włoskich. A nawet miąższu z połowy jabłka pokrojonego w drobną kosteczkę.
Tak, zdecydowanie ten przepiękny, pomarańczowy kolor ustawionych na talerzu babeczek dyniowych przyciąga wzrok każdego domownika 🙂 🎃🧡🍁🫶