Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: proste
Składniki:
● 2 jajka „zerówki”
● ¾ kostki masła (200 g)
● pół szklanki cukru
● płaska łyżeczka proszku do pieczenia
● pół szklanki mąki pszennej
● niepełna szklanka płatków owsianych
● sok z połówki cytryny
● wiśnie świeże lub w sezonie zimowym – z kompotu
Posypka: garść płatków owsianych górskich
Forma od ciasta: możesz użyć zarówno kwadratowej 24×24 cm jak i prostokątnej 24×33 cm
Przygotowanie:
1. Wiśnie wydryluj.
2. Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C bez termoobiegu.
4. Miękkie masło ubij z cukrem do białości na najwyższych obrotach.
5. Zmniejsz obroty miksera do minimalnych i wlej sok z cytryny. Wymieszaj. Po chwili – nadal mieszając dodaj po jednym jajku.
6. Na koniec wsyp proszek do pieczenia i wymieszaj.
7. Dodaj mąkę i płatki owsiane. Dobrze jest przed włączeniem obrotów zebrać szpatułką ciasto z brzegów miksera. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
8. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj.
9. Na wierzchu ułóż wiśnie, lekko wciskając je w ciasto.
10. Posypać wierzch ciasta garścią płatków.
11. Piecz do zrumienienie około 25 – 30 minut.
12. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto jest gotowe. Nie powinno się do niego przyklejać.
13. Z blachy kwadratowej otrzymasz 9 kawałków ciasta 8×8 cm. To ilość wystarczająca, by się nim nie znudzić i kogoś poczęstować.
14. Zawsze możesz podwoić liczbę składników lub … upiec ciasto po raz drugi.
Porady
Zastanawiasz się może czemu wszystko przeliczam na szklanki? To proste – na wakacje nie biorę wagi kuchennej. A szklanki zawsze gdzieś stoją. Ciasto i tak wyjdzie, niezależnie czy dodam 100 czy 105 g mąki.
Ciasto nie jest wysokie, ale dość słodkie i zarazem lekko kwaskowe. Jeśli uznasz je za zbyt słodkie – następnym razem użyj mniej cukru.
Latem dodaję do ciasta świeże wiśnie. Mam to szczęście, ze wiśni kupować nie muszę. W ogródku mojego taty rośnie wisienka rok w rok dającą bardzo dużo owoców. Stąd obdarowywana jestem i owocami i wiśniowymi kompotami od zawsze.
Co ciekawe, wiśnie z kompotu odzyskują w upieczonym cieście piękną, czerwonawą barwę. Trafiając w środku zimy na wiśnie zatopione w cieście wrócimy myślami do gorącego lata, pachnącego, leniwego i beztroskiego.
Czy wiesz, że z płatków możesz bardzo prosto przygotować mleko owsiane?
Mleko owsiane
Potrzebujesz: 1 szklankę płatków owsianych górskich, pół dzbanka wody mineralnej, łyżeczkę miodu i szczyptę soli. Płatki zalej wodą mineralna, zostaw na noc przykryte talerzykiem. Rano zmiksuj i ewentualnie dosłodź łyżeczką miodu oraz dopraw szczyptą soli. Zdecydowanie nie przecedzaj. Zużyj najpóźniej w ciągu dnia.