Ciasto z wiśniami

Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: proste

Składniki:

●            2 jajka „zerówki”

●            ¾ kostki masła (200 g)

●            pół szklanki cukru

●            płaska łyżeczka proszku do pieczenia

●            pół szklanki mąki pszennej

●            niepełna szklanka płatków owsianych

●            sok z połówki cytryny

●            wiśnie świeże lub w sezonie zimowym – z kompotu

Posypka: garść płatków owsianych górskich

Forma od ciasta: możesz użyć zarówno kwadratowej 24×24 cm jak i prostokątnej 24×33 cm

Przygotowanie:

1.           Wiśnie wydryluj.

2.           Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

3.           Piekarnik nagrzej do 180 stopni C bez termoobiegu.

4.           Miękkie masło ubij z cukrem do białości na najwyższych obrotach.

5.           Zmniejsz obroty miksera do minimalnych i wlej sok z cytryny. Wymieszaj. Po chwili – nadal mieszając dodaj po jednym jajku.

6.           Na koniec wsyp proszek do pieczenia i wymieszaj.

7.           Dodaj mąkę i płatki owsiane. Dobrze jest przed włączeniem obrotów zebrać szpatułką ciasto z brzegów miksera. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.

8.           Przełóż  ciasto do formy i wyrównaj.

9.           Na wierzchu ułóż wiśnie, lekko wciskając je w ciasto.

10.         Posypać wierzch ciasta garścią płatków.

11.         Piecz do zrumienienie około 25 – 30 minut.

12.         Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto jest gotowe. Nie powinno się do niego przyklejać.

13.         Z blachy kwadratowej otrzymasz 9 kawałków ciasta 8×8 cm. To ilość wystarczająca, by się nim nie znudzić i kogoś poczęstować.

14.         Zawsze możesz podwoić liczbę składników lub … upiec ciasto po raz drugi.

Porady

Zastanawiasz się może czemu wszystko przeliczam na szklanki? To proste – na wakacje nie biorę wagi kuchennej. A szklanki zawsze gdzieś stoją. Ciasto i tak wyjdzie, niezależnie czy dodam 100 czy 105 g mąki.

Ciasto nie jest wysokie, ale dość słodkie i zarazem lekko kwaskowe. Jeśli uznasz je za zbyt słodkie – następnym razem użyj mniej cukru.

Latem dodaję do ciasta świeże wiśnie. Mam to szczęście, ze wiśni kupować nie muszę. W ogródku mojego taty rośnie wisienka rok w rok dającą bardzo dużo owoców. Stąd obdarowywana jestem i owocami i wiśniowymi kompotami od zawsze.

Co ciekawe, wiśnie z kompotu odzyskują w upieczonym cieście piękną, czerwonawą barwę. Trafiając w środku zimy na wiśnie zatopione w cieście wrócimy myślami do gorącego lata, pachnącego, leniwego i beztroskiego.

Czy wiesz, że z płatków możesz bardzo prosto przygotować mleko owsiane?

Mleko owsiane

Potrzebujesz: 1 szklankę płatków owsianych górskich, pół dzbanka wody mineralnej, łyżeczkę miodu i szczyptę soli. Płatki zalej wodą mineralna, zostaw na noc przykryte talerzykiem. Rano zmiksuj i ewentualnie dosłodź łyżeczką miodu oraz dopraw szczyptą soli. Zdecydowanie nie przecedzaj. Zużyj najpóźniej w ciągu dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *