Lubicie nieśpieszne, wolne popoludnia? Kiedy zamrożony w miejscu czas – stoi.
Po niebie płyną leniwe obłoki, wśród których wypatruję dziś biegnącego psa, głowę rozkosznie przeciągającego się kota i … czaszkę.
Kto chciałby w popołudnie takie jak dziś, zaprzątać sobie głowę obiadem lub kolacją…
A jednak ..
Coś, co bez zbędnych ruchów, nie zaburzy dzisiejszego n i c n i e r o b i e n i a.
Szybkie grzanki na styl południowy?
Proszę – oto one.
Grzanki na styl południowy
pół bagietki
oliwa z oliwek
pomidor
biała papryka (ostatecznie żółta)
ser grecki (do sałatki typu szopska)
opcjonalnie 3 ząbki czosnku
Bagietkę pokroić, kromki skropić oliwą z oliwek, wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni uważając, aby ich nie przypalić.
W tym czasie:
- Pomidora sparzyć wrzątkiem; obrać ze skóry; pokroić w plasterki.
- Paprykę opłukać, pokroić w plasterki.
- Ząbki czosnku obrać.
Grzanki wyjąć z piekarnika, przetrzeć wierzch każdej obranym ząbkiem czosnku.
Udekorowac plastekiem pomidora i papryki. Zetrzeć na grzanki ser, używając do tego tarki o cienkich oczkach. Podawać niezwłocznie – najlepiej z orzeźwiającą leomoniadą.