– specjalnie dla dzieci.
Farsz:
2 nogi z kurczaka
1 mała cebulka
łyżka masła do podsmażenia cebuli
przyprawy: pieprz, sól
Ugotować w nieosolonej wodzie 2 nogi z kurczaka (albo z gęsi, która ma bardziej tłuste mięso) Mięso gotujemy ok 45 minut – ale równie dobrze może to być kawałek wyciągnięty z rosołu. Mięso, po ostudzeniu i obraniu ze skóry, zmielić w maszynce. Przemielić do mięska 1 małą cebulkę (wcześniej pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną do zeszkliwienia na maśle). Posolić, popieprzyć, dolać 2-3 łyżki wywaru z gotowania. Wszystko dobrze wymieszać, aby mięsko zaczęło się ze sobą sklejać tworząc łatwy do nakładania farsz.
Ciasto pierogowe: Porcja na ok. 20 większych pierogów.
1 i pół szklanki mąki
1/2 szklanki bardzo gorącej wody
1 żółtko
1 łyżka oliwy
szczypta soli
Mąkę wysypać do dużej miski, w środku zrobić zagłębienie i dodać tam żółtko, oliwę, sól. Zarobić nożem do środka, potem to samo powtórzyć sparzając mąkę gorącą wodą. Początkowo zarabiam ciasto nożem (żeby się nie sparzyć). Końcówkę należy jednak wyrobić rękami. Całość zabiera nie więcej jak 5 -7 min. Ciasto jest sprężyste i łatwo je formować. Po rozwałkowaniu ciasta wykrajać krążki szklanką.
Krążki ciasta nadziewać mięskiem, zlepiając dokładnie brzegi, odstawiać na czystą ściereczkę. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę. Gotować ok 7 min. Podawać polane rozpuszczonym na patelni masełkiem.