Tort dla alergika? Bezmleczne dziecko? To wyzwanie!
Tort dla bezmlecznego dziecka, to jeszcze większe wyzwanie.
A tort, który dzieci zjedzą ze smakiem?
Tak, to możliwe! Torcik bananowy! Dowiedz się jak 🙂
Ten tort bananowy królował na przyjęciach urodzinowych mojego syna. Był wyjadany do ostatniego okruszka, a mali goście dopominali się o więcej 🙂 Przepis dostałam od Marty, która w zamierzchłych czasach przywiozła ciasto do akademika. Torcik przyrządzałam również z uwagi na alergię synka na białko mleka krowiego, gdyż w przepisie wykorzystuje się masło roślinne/margarynę. Popularna „Kasia” zawiera serwatkę). Na sklepowej półce można jednak znaleźć margaryny odpowiednie dla bezmlecznych dzieci.
Tort bananowy
Składniki
1 kostka masła roślinnego, bezmlecznego (może być też zwykła margaryna np. Kasia) – 200g
2 łyżki cukru pudru
3 galaretki owocowe (np. czerwona- żółta-czerwona, albo: czerwona-żółta-zielona)
1 paczka okrągłych biszkoptów dla dzieci (klik)
4 duże niezbyt dojrzałe banany
Dodatek: ulubione owoce do dekoracji (np. brzoskwinie lub ananasy z puszki)
Wykonanie
- Dwie galaretki przygotować od razu, według przepisu ale w osobnych naczyniach (można je przygotować w nieco mniejszej ilości wody, aby szybciej tężały). Zostawić do ostudzenia.
- Banany obrać i zmiksować.
- Masło utrzeć z cukrem. Dodać zmiksowane banany i wymieszać.
- Na koniec wlać lekko ciepłą galaretkę w kolorze żółtym. Delikatnie wymieszać.
- Zakryć folią i wstawić do lodówki (ok. 20 -30 minut), nie dopuszczając do całkowitego stężenia!
- Na dnie okrągłej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia, jeśli jest to otwierana tortownica) ułożyć warstwę namoczonych (np. w czerwonej) galaretce biszkoptów. Uważać, aby biszkoptów zbytnio nie rozmoczyć – czyli nie trzymać go za długo w galaretce. Najlepszy efekt daje moczenie biszkoptów po jednym, góra dwóch. Układać je ciasno, starając się zapełnić szczelnie dno tortownicy.
- Wylać na warstwę biszkoptów tężejącą masę bananową. Ponownie wstawić do lodówki.
- w tym czasie , trzecią galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu i ostudzić.
- Na koniec, udekorować wierzch zastygłej masy ulubionymi owocami i zalać trzecią chłodną galaretką. Wstawić ponownie do lodówki.
Ciasto ma delikatny smak. Rozpływa się w ustach. Syn z nietolerancją mleka, pod którego przypomniałam sobie o tym przepisie, zaakceptował torcik bez najmniejszych oporów.
Podpowiedzi
W oryginale istniały 2 warstwy biszkoptów, ale … wydawało mi się to zbyt pracochłonne i torcik zyskał taką, a nie inną formę. Niezmienną od lat. Warstwa bananowa najlepiej wygląda z żółtą galaretką. Próbowałam różnych kombinacji – i tak, żółta jest chyba idealna 🙂
Bardzo fajnie wygląda na wierzchu galaretka zielona albo np. niebieska – kosmiczna. Warto więc próbować zmian i znaleźć własny ideał.
Co do fotogeniczności – torcik w przekroju może nie jest zbyt urodziwy, ale jego smak niewoli dzieciaki. Zapewniam 🙂