Torcik bananowy z galaretką – najlepszy na urodziny alergicznego dziecka

Tort dla alergika? Bezmleczne dziecko? To wyzwanie!

Tort dla bezmlecznego dziecka, to jeszcze większe wyzwanie.

A tort, który dzieci zjedzą ze smakiem?

Tak, to możliwe! Torcik bananowy! Dowiedz się jak 🙂

Ten tort bananowy królował na przyjęciach urodzinowych mojego syna. Był wyjadany do ostatniego okruszka, a mali goście dopominali się o więcej 🙂 Przepis dostałam od Marty, która w zamierzchłych czasach przywiozła ciasto do akademika. Torcik przyrządzałam również z uwagi na alergię synka na białko mleka krowiego, gdyż w przepisie wykorzystuje się masło roślinne/margarynę. Popularna „Kasia” zawiera serwatkę). Na sklepowej półce można jednak znaleźć margaryny odpowiednie dla bezmlecznych dzieci.

tort bananowy
Torcik bananowy dla dziecka

Tort bananowy

Składniki

1 kostka masła roślinnego, bezmlecznego (może być też zwykła margaryna np. Kasia) – 200g
2 łyżki cukru pudru
3 galaretki owocowe (np. czerwona- żółta-czerwona, albo: czerwona-żółta-zielona)
1 paczka okrągłych biszkoptów dla dzieci (klik)
4 duże niezbyt dojrzałe banany
Dodatek: ulubione owoce do dekoracji (np. brzoskwinie lub ananasy z puszki)

Wykonanie

  1. Dwie galaretki przygotować od razu, według przepisu ale w osobnych naczyniach (można je przygotować w nieco mniejszej ilości wody, aby szybciej tężały). Zostawić do ostudzenia.
  2. Banany obrać i zmiksować.
  3. Masło utrzeć z cukrem. Dodać zmiksowane banany i wymieszać.
  4. Na koniec wlać lekko ciepłą galaretkę w kolorze żółtym. Delikatnie wymieszać.
  5. Zakryć folią i wstawić do lodówki (ok. 20 -30 minut), nie dopuszczając do całkowitego stężenia!
  6. Na dnie okrągłej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia, jeśli jest to otwierana tortownica) ułożyć warstwę namoczonych (np. w czerwonej) galaretce biszkoptów. Uważać, aby biszkoptów zbytnio nie rozmoczyć – czyli nie trzymać go za długo w galaretce. Najlepszy efekt daje moczenie biszkoptów po jednym, góra dwóch. Układać je ciasno, starając się zapełnić szczelnie dno tortownicy.
  7. Wylać na warstwę biszkoptów tężejącą masę bananową. Ponownie wstawić do lodówki.
  8. w tym czasie , trzecią galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu i ostudzić.
  9. Na koniec, udekorować wierzch zastygłej masy ulubionymi owocami i zalać trzecią chłodną galaretką. Wstawić ponownie do lodówki.

Ciasto ma delikatny smak. Rozpływa się w ustach. Syn z nietolerancją mleka, pod którego przypomniałam sobie o tym przepisie, zaakceptował torcik bez najmniejszych oporów.

Podpowiedzi

W oryginale istniały 2 warstwy biszkoptów, ale … wydawało mi się to zbyt pracochłonne i torcik zyskał taką, a nie inną formę. Niezmienną od lat. Warstwa bananowa najlepiej wygląda z żółtą galaretką. Próbowałam różnych kombinacji – i tak, żółta jest chyba idealna  🙂

Bardzo fajnie wygląda na wierzchu galaretka zielona albo np. niebieska – kosmiczna. Warto więc próbować zmian i znaleźć własny ideał.

Co do fotogeniczności – torcik w przekroju może nie jest zbyt urodziwy, ale jego smak niewoli dzieciaki. Zapewniam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *