Ciasto drożdżowe z dynią

Biorąc udział w Festiwalu Dyni 2010 upiekłam wczoraj piękne drożdżowe ciasto z dyniowym musem.
 Przepis stąd
Składniki zmniejszyłam o połowę, jednak nie były dobrze dobrane 🙁
Następnym razem dam mniej mleka  (tylko 1/2 szklanki).
Ciasto urosło jednak pięknie, puszyste.
W smaku jest lekko słodkawe; dynia nadała zwykłemu drożdżowemu bardzo ciekawy ton.
No i ten kolor 🙂
Poniżej podaję użyte przeze mnie ilości.
  • 2,5 szklanki mąki – podsypałam  mąki w trakcie wyrabiania,  sądzę że w sumie dałam około 3 szklanek
  • paczka suchych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 łyżki gęstego pure z dyni
  • 2 małe jajka
  • szczypta soli
  • pół szklanki (dużych) rodzynek
  • kawałek dyni

 Dodatkowo: masło do wysmarowania formy, bułka tarta (2łyżki) i keksówka

 
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy suche drożdże, sól i  cukier. Wlewamy letnie mleko (podgrzewam je w mikrofali  przez 40 sek przy max mocy). Dokładam pure dyniowe i 2 całe jajka. Ciasto wyrabiam. Niestety jest  dość rzadkie i raczej nie odchodzi od ręki – ja spokojnie wyrabiałam je łyżką. Gdy pojawią się pęcherzyki, dodajemy olej i rodzynki. Wyrabiamy, aż ciasto będzie lśniące i  elastyczne. Jeżeli jest nadal za rzadkie – dodajemy odrobinę mąki. U mnie nadal nie odchodziło od ręki, ale dodatek oleju spowodował że zrobiło się elastyczne i lśniące.

Miskę przykrywamy czystą, lnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ja stawiam na kaloryferze :). Formę smarujemy masłem i przesypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką  i trzymamy w cieple aby raz jeszcze urosło.

Pieczemy w temp. 170 stopni przez 45- 50 minut (góra – dół, wstawiałam do zimnego piekarnika, ale mój nagrzewa się błyskawicznie). Sprawdzamy przed końcem pieczenia – wbity w ciasto patyczek ma być suchy.
Mniej więcej w połowie pieczenia wierzch ciasta można posmarować rozmąconym jajkiem.

Pure z dyni:

Niewielki kawałek dyni obieramy ze skóry, wyjmujemy  łyżką porowaty miąższ z pestkami. Właściwy, zwarty miąższ kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy go do rondelka, podlewamy niewielką ilością mineralnej wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie odciskamy na sitku z wody. Miksujemy lub przecieramy przez sitko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *