Tym razem nie ja jestem autorka ciasta, ale moja nastolatka 🙂 która korzysta z przepisów pochodzących z książki „Nastolatki rządzą w kuchni„. To, które piekła wyszło przepyszne i na stałe zagości wśród naszych wypieków. Ciasto znalazło się również na okładce wspomnianej książki.
Marchewkowe ciasto z makiem i polewą toffi
puszka skondensowanego mleka (słodzonego)
2 szklanki mąki
2 szklanki startej marchewki
2 szklanki cukru (wbrew pozorom nie jest to za dużo)
1 i 1/2 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 szklanka maku
1. Mleko (z puszką) gotować w wodzie przez 2,5 godziny. W tym czasie można przygotować składniki i zacząć spokojnie piec ciasto.
2. Utrzeć cukier z jajkami na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia i sodę – przez chwilę miksować – ostatnio uprościłam metodę i nie mieszam proszku z mąką tylko od razu wsypuję proszek do utartej masy jajeczno-cukrowej 🙂
3. Wsypać mąkę – utrzeć, dodać olej – utrzeć. Ciasto będzie gęste.
4. Następnie dodać marchewkę – masa nabierze lżejszej konsystencji – a na samym końcu 3/4 szklanki maku. Całość wymieszać.
5. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
6. Blachę wysmarowaną masłem wyłożyć papierem do pieczenia, na to wylać ciasto. Piec ok. 40-45 min. – sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone. Gdy ciasto ostygnie – wierzch polać masą kajmakową i posypać resztą maku.