Ciasto marchewkowe z wiórkami kokosowymi i mascarpone

Dziś – na andrzejkowe szaleństwa – zapodam prosty i szybki przepis na marchewkowe ciasto. Albo ciasto na jesienne smutki, jeśli nie planujecie szaleństwa.


Składniki

  • 2 jajka zerówki
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • szklanka ( 150 ml ) oleju z pestek winogron – lub innego bezsmakowego
  • szklanka drobno startej organicznej marchewki
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 małe obrane ze skóry i drobno pokrojone jabłko
  • 1/3 filiżanki wiórek kokosowych
  • 1,5 szklanki ( 200 g ) mąki – daję tortową
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (BIO)
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli – do ubijania jajek
  • opcjonalnie pół łyżeczki cynamonu

Na krem do przełożenia ciasta, stanowiący jednocześnie polewę:

  • 1/2 opakowania serka mascarpone
  • kubeczek 36% śmietany – u mnie wciąż i niezmiennie wśród śmietan króluje marka piątnica 🙂
  • 3 łyżki cukru pudru (lub mniej lub więcej – po prostu do smaku)

Wykonanie:

  • Całe jajka (czyli bez rozdzielania białka i żółtka) utrzeć w mikserze na najwyższych obrotach – do białości, ze szczyptą soli.
  • Dodać cukier i dalej ubijać, aż masa zrobi sie jednorodna i puszysta.
  • Nie przerywając ubijania, dolewać cieniutkim strumieniem olej. Masa z początku i tak nieco siądzie – nie przejmować się tym.
  • Dodać startą marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i wszystko wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni Celsiusza bez termoobiegu (tylko góra-dół).
  • W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i ew. cynamon.
  • Do miski z jajkami i z marchewką przesypać mąkę i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Robię to oczywiście mikserem, tylko na najwolniejszych obrotach.
  • Ciasto wyłożyć do okrągłej formy (najlepiej tortownicy, gdyż upieczone ciasto będzie łatwo z niej wyjąć) – wyłożonej papierem do pieczenia. Aby papier trzymał się tortownicy dno wysmarować odrobiną masła.
  • Piec przez 1 godzinę i 10 minut lub do suchego patyczka.
  • Ubić serek razem ze śmietaną i cukrem pudrem.
  • Wystudzone ciasto przekroić jak na tort – poziomo na 2 części. Na spód wyłożyć masę kremową i przykryć drugą częścią ciasta. Można rozsmarować pozostałą część masy na gorze ciasta.
  • Na koniec podawać i zjadać z uśmiechem 🙂