Słodkie ciasto z truskawkami.
Upieczone w ilości wystarczającej, aby zaspokoić pierwszą truskawkową zachciankę i rozbudzić ochotę na więcej.
Składniki
1 szklanka mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g cukru
1 cukier waniliowy
100 g masła
miseczka świeżych truskawek
Cukier puder – do dekoracji
Dodatkowo:
mała blacha lub forma okrągła – tortowa
papier do pieczenia (lub bułka tarta do wysypania blachy)
masło do wysmarowania formy
Wykonanie:
- Masło rozpuścić w rondelku na małym gazie. Zostawić do ostudzenia.
- Białko oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do piany dodać cukier waniliowy i cukier kryształ oraz proszek do pieczenia. Ponownie ubić.
- Do masy dołożyć żółtka ubić, wsypać mąką – wymieszać łyżką, dolać roztopione masło i ponownie wymieszać.
- Ciasto jest płynne, przelewamy je na blachę wyłożoną papierem lub wysypaną bułką tartą.
- Dekorujemy truskawkami.
- Piekarnik lekko rozgrzać. Wstawić blachę z ciastem – piec ok. 40 minut (do zrumienienia góry) w temperaturze 180C.
Uwagi: Ciasto jest najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu. Najlepiej piec je w okrągłej – tortowej formie, ale mała prostokątna również się dobrze sprawdza.
Przepis służy mojej mamie od lat do pieczenia w prodiżu.