Składniki
1/2 kostki margaryny (np. Kasia)
3/4 szklanki cukru + 1 cukier waniliowy
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki
1. Margarynę rozpuścić na małym ogniu. Zdjąć z gazu, dodać cukier i wymieszać. Wbić do tego 4 żółtka i stopniowo wsypać mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia).
2. Przełożyć ciasto na blachę (wysmarowana tłuszczem i posypaną bułką tartą) – wyrównać palcami, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Podpiec ok. 8 minut w piekarniku w temp. 180C.
3. W tym czasie ubić na sztywno białko ze szczyptą soli. Przygotować truskawki.
4. Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nie truskawki, następnie łyżką układać białko w kilku miejscach 'kupkami’ (dodatkowo można zrobić kruszonkę i zetrzeć ją na tarce już na białko).
5. Całość włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok. 25-30 min. w temp 180C.
Kruszonka: w misce wymieszaj odrobinę mąki (2-3 łyżki) z 1/4kostki masła; dosypuj cukru aż całość odchodzi od ręki, masę zetrzyj na tarce na ciasto.