Ciasto czekoladowe:
2 szklanki mąki
szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
pół szklanki oleju
2 łyżki dobrego kakao
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku d pieczenia
2 łyżki dżemu wiśniowego
Masa serowa:
70 dkg białego tłustego sera – potrójnie mielonego
pół szklanki cukru
2 jaja
10 dkg masła
małą paczka wiórek kokosowych (70 g)
Masło zmiksować z cukrem na puch, osobno zmiksować jajka i ser. Połączyć – dodając masę serową po troszku. Na koniec wsypać wiórki kokosowe. Z masy serowo-kokosowej formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
W osobnym naczyniu ucieramy ciasto czekoladowe: jajka, z cukrem i kakao na kogel-mogel. Następnie wlewamy olej i mleko. Do utartej masy dokładamy dżem, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy na jednolitą masę, którą wylewamy na serowe kulki.
Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 50-60 min.
Sprawdzamy patyczkiem.
Ciasto ozdobiłam roztopioną białą czekoladą.