Klasyczne brownie

Przepis Nigelli wzięty z bloga Kuchenne czary-mary.
Dorosłym zasmakuje, dzieciom z uwagi na śmieszne połączenie słodkiego ze słonym – niekoniecznie.
Jednak uważam, że i tak warto – choć raz  – wypróbować  ten przepis i upiec brownie za angielską boginią 😉

Klasyczne brownie w/g Nigelli
  • 200 g masła
  • 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady – połamanej na kostki
  • 3 jajka
  • 400 g cukru pudru
  • 150g mąki
  • 1 łyżeczka soli – spokojnie można dać tylko pół
  • opcjonalnie: 100 g orzechów np. piniowych choć ostrzegam – są bardzo drogie

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę (małą) wysmarować odrobinką masła i wyłożyć papierem do pieczenia.

W małym garnuszku rozpuścić masło. Następnie dodać kostki czekolady – wymieszać do uzyskania jednolitej masy – bez grudek czekolady. Zostawić do ostygnięcia.

W mikserze roztrzepać jajka, ja następnie utarłam je na puch – choć to niekonieczne. Dodać cukier puder i sól. Wymieszać, dadać mąkę – także wymieszać.

Na końcu dodać przestudzone masło z czekoladą. Wszystkie składniki znów wymieszać. Teraz można by dodać orzechy – jeśli ktoś ma taką fantazję.

Ciasto wyłożyć ciasto na blachę. Piec równo 25 minut!

Wystudzić, pokroić na kawałki. Częstować 🙂
Niesamowity, cieply brąz tego ciasta cudnie pasuje do jesiennej aury za oknem. I do jesiennych  kasztanów 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *