Na raz – do kawy dla 4-osobowej rodziny. Przepis żywcem wzięty stąd
Tym razem, dodatkiem jest sezonowy rabarbar – obrany ze skóry, a następnie sparzony w wodzie z cukrem (1-2 minuty).
Składniki na ciasto (przepis mojej mamy):
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1cukier waniliowy
1/2 kostki margaryny (lub masła)
Sezonowe owoce: RabarbarWykonanie:
1. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do piany cukier i cukier waniliowy – nadal ubijając.
2. W osobnym rondelku rozpuścić margarynę, pozostawić ją do ostudzenia (robię to w czasie gdy mikser ubija białka).
3. Mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia również w osobnym naczyniu.
4. Do ubitej masy jajeczno-cukrowej dodawać kolejno – żółtka – wymieszać, mąkę- wymieszać,na końcu wlać margarynę – wymieszać.
5. Ciasto przelać na małą blachę (lub okrągła tortowa formę) wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć owoce (dałam jagody z kompotu po ich odsączeniu na sitku).
6. Wstawić blachę do średnio nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia w temp. 170-180 st. Ciasto przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem – powinno nie przylegać.
7. Wierzch udekorować cukrem pudrem.
Przygotowanie ciasta nie zabiera więcej jak 10 minut, a samo pieczenie do 40 minut. Jest to więc – jak napisałam na początku, bardzo proste i szybkie ciasto. I tanie!
Najbardziej smakuje świeże, tuż po wyjęciu blachy z piekarnika i lekkim ostudzeniu. Jest wówczas puszyste i miękkie.