Ten przepis na Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i płatkami migdałów jest moim ulubionym. Proste do wykonania ciasto z ociekającym aromatycznym sosem śliwkowym o obłędnie głęboko-czerwonym kolorze urzeka i smakiem i wyglądem. Widzisz to? Zachęcam więc, by przepis koniecznie wypróbować. Dowiesz się tu również, jaki jest mój patent na niezbyt dojrzałe śliwki, które można do ciasta podrasować.
Kupiłam w sobotę na targu śliwki. Specjalnie wybierałam te twarde, bo są najlepsze zarówno do podjadania, jak i pieczenia/smażenia. Śliwki smętnie leżały na stole i jakoś nikt ich nie podjadał…
No to co? – znalazłam w sieci przepisu na ciasto :)))
Poniżej mój drugi przepis na ciasto zaczerpnięty z Kwestii smaku. Zaciekawiły mnie oczywiście zdjęcia – potem doszło studiowanie treści 😉
Ciasto jest szybkie i proste – w przepisie nic nie zmieniałam, nie dodałam tylko śmietany. Zamiast niej wycisnęłam sok z połówki cytryny. Ciasto zabójczo pachnie cynamonem a ten aromat, podczas pieczenia, wypełnia cały dom …
Ciasto:
• pół kilo mąki pszennej krupczatki
• 2 łyżeczki cynamonu ( w oryginale 3)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• kostka masła (250g)
• 1/2 szklanki cukru trzcinowego
• 2 żółtka
• śliwki (twarde)
• 5 łyżek mielonych migdałów
• 5 – 6 łyżek cukru pudru
- Przesiać mąkę razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, żółtka i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę i schłodzić (ja wkładam do zamrażarki na ok 15 minut, bo to najszybszy sposób 😉
- W czasie gdy ciasto się chłodzi, zajmujemy się przygotowaniem śliwek: trzeba je opłukać i przekroić wzdłuż na połówki aby usunąć pestki; następnie obtoczyć na talerzu w mieszaninie mielonych migdałów i cukru pudru.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. (piekę z termoobiegiem).
- 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód formy. Jeśli ciasto się bardzo kruszy można wylepić blachę odrywając kawałek po kawałku – przypomina to dziecięcą zabawę w obklejanie butelki plasteliną 🙂 Zazwyczaj wylepiam ciasto bezpośrednio na blasze, potem wałkuję szklanym wałkiem, aby wyrównać.
- Na surowe ciasto wyłożyć śliwki (skórką do ciasta), na nie zetrzeć na tarce pozostałą tj. 1/3 część ciasta.
- Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut. Następnie podnieść temperaturę do 190 stopni i piec do czasu, aż ciasto się zarumieni – u mnie około 3-5 minut.
- Wyjąć blachę z piekarnika, a po ostudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem
Zamiast tradycyjnych węgierek użyłam do pieczenia czerwonawej, soczystej odmiany śliwek. Niewiarygodnie smaczne, chrupkie ciasto o cynamonowej nucie, połączone z wyciekającym śliwkowym sosem, migdałami i cukrem pudrem – hmmm … zachęcam 😉
=================================================
-
W trakcie kiedy robiłam ciasto zmarła babcia Jadwiga
(mama mojej mamy) :(((