Śliwkowe z nutą orzechowo-cynamonową

 Nieco odmienne w smaku, ciemne ciasto śliwkowe.
Po wielu wariacjach puszystych ciast – mi przypadło do smaku. 
A śliwki – pozostawione na chwilę w cukrze i cynamonie – zamieniają się w coś na prawdę pysznego.
Na ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka mąki
2 łyżki zmielonych orzechów (albo migdałów)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

3/4 kostki masła
(z 200g)
Dodatkowo: 10 śliwek węgierek, łyżka cukru pudru, łyżeczka cynamonu 
Śliwki umyć, pozbawić pestek, podzielić na ćwiartki. Wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem – zostawić na czas przygotowania ciasta. (Śliwki nieco zmiękną, puszczą odrobinę soku i przejdą aromatem cynamonu).
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do piany ciemny cukier i cukier waniliowy – ubijać przez chwilę.

W rondelku na NIEWIELKIM OGNIU rozpuścić masło. Ostudzić.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Do ubitej masy dodać: żółtka – wymieszać, mąkę i zmielone orzechy – wymieszać, na końcu wlać masło – wymieszać.

Ciasto przelać na okrągłą formę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć przygotowane wcześniej śliwki.
Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia w temp. 180 st. – zajmie to około 40 minut.

Wierzch udekorować cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *