Szarlotkę zażyczył sobie zdawający egzaminy gimnazjalne syn.
W moich czasach, pierwszym poważnym stresem z jakim człowiek musiał sobie poradzić była matura. Cóż… jak mówią nasi zachodni sąsiedzi „To se ne vrati„.
Szarlotka o nutce wanilii z bezą
Z podanych ilości wychodzi jedno ciasto – blacha o wymiarach 34×24 cm.
Składniki
Na ciasto:
60 dkg mąki krupczatki
1 i 1/2 kostki masła
1 i 1/2 kostki masła
3 jajka (osobno oddzielamy żółtka i białka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1szklanka cukru pudru ( pół szklanki cukru pudru – do ciasta, a drugie tyle – do masy bezowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1szklanka cukru pudru ( pół szklanki cukru pudru – do ciasta, a drugie tyle – do masy bezowej)
4 łyżki zimnej wody
2 łyżki bułki tartej – do przesypania spodu ciasta
Na jabłkową masę:
6 dużych jabłek – niekoniecznie musi to być szara reneta, gdyż dodajemy sok z cytryny, który cudownie zakwasi naszą jabłkową masę
2 łyżki cukru brązowego cukru
pół filiżanki wody
sok z 1/2 cytryny
wysupłane ziarenka z 1 laski wanilii
Dodatkowo: blacha 34×24 cm, papier do pieczenia
Szarlotkę zaczynamy od przygotowania masy jabłecznej 🙂
Jabłka obrać ze skóry, podzielić na cząstki (tak około 1 cm ), które można przekładać od razu do garnka ze stali nierdzewnej lub innego z nieprzywierającym dnem. Posypać po wierzchu cukrem, podlać wodą – zagotować ( co najmniej 3 minuty), od czasu do czasu przemieszać masę łyżką. Garnek zdjąć z gazu i pozostawić do ostudzenia masy. Po chwili pokropić jabłka sokiem z cytryny, dodać ziarenka wanilii – wymieszać. Odłożyć na bok.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło – najlepiej miękkie, wówczas nadzwyczaj łatwo i szybko połączymy oba składniki. Wyrabiać przez chwilę w mikserze (KA: wiosło) do uzyskania zacierek. Dodać 3 żółtka, wsypać cukier puder i znów powyrabiać mikserem ciasto. Aby zaczęło się kleić – podlać zimną wodą ( ja dodałam 4 łyżki). Gotowe, wyrobione ciasto podzielić na części o proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać ciasto palcami (jak plastelinę). Blachę z wyklejonym spodem ciasta włożyć do lodówki na 15 minut , a 1/3 ciasta zawinąć w woreczek, i schować do zamrażalnika na około10 minut.
W tym czasie ubić 3 białka ze szczyptą soli na sztywno, po chwili do ubitego białka zacząć dosypywać po łyżce cukier puder.
Wyjąć ciasto z lodówki, ponakłuwać spód widelcem, przesypać bułką tartą, wyłożyć na to przestudzone jabłka. Na jabłka przełożyć bezę. Ciasto z woreczka z zamrażalnika (1/3część) zetrzeć na wierzch białka na tarce o grubych oczkach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika góra- dół (180 stopni). Piec do zrumienienia górnej warstwy.
(około 45- 50 minut).
Ciasto wychodzi puszyste, cudownie kruche i najlepsze jest zjadane jeszcze lekko ciepłe.