Na ciasto:
50 g masła
50 ml oleju
125g cukru
1 jajko
210g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
75 ml mleka
75g płatków migdałów – zmiksowanych na drobno
Na masę:
1 tabliczka białej czekolady
1 łyżka mleka
75 g serka białego (typu 'bieluch’)
100 g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Najpierw przygotujemy ciasto, potem masę.
Do miski miksera przełożyć masło, dodać olej i cukier. Ubić na puszystą masę.
w osobnej misce wymieszać pozostałe suche składniki. Po wymieszaniu dodawać porcjami do masy. Następnie wlać mleko i ponownie wymiesza. Na końcu dodać migdały i również wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, łyżką stołowa układać okrągłe porcje ciasta – wielkości pięciozłotówki.
Piec na najniższej półce piekarnika w temperaturze 175 stopni. (Wstawiać do gorącego piekarnika).
Piec do zrumienienia około 12-15 minut.
Nadzienie serowo-kokosowe:
W garnuszku roztop czekoladę z łyżką mleka na minimalnym gazie. Zdejmij z ognia i przestudź. Dodaj ser – zmiksuj na gładko. Na końcu wsyp wiórki i wymieszaj. Masę schłodź w lodówce.
Wystudzone ciasteczka zlepiaj serowo-kokosową masą, brzegi dekoracyjnie oblep cukrową posypką.