Tiramisu – cudowny włoski deser na dobry początek dnia

Tiramisu – przysmak uwielbiany przez Włochów. Tiramisu, a raczej „tirami su” w dosłownym znaczeniu „podnieś mnie”, niekiedy „przebudź się” albo „poderwij mnie”. Skąd takie tłumaczenia? Może przebudź się dlatego, że upojone kawą biszkopty kryją swą (kawową) pobudzającą moc przed niespodziewającym się tego człowiekiem.

Ale, że poderwij? Czy to dziewczyna podrywa chłopca na tiramisowy przysmak? Czy może młodzieniec uwodzi ją pobudzony czarną kofeiną i adrenaliną buzującą w żyłach? Kto wie? Może tak właśnie jest …

Włoskie tiramisu

Składniki:
Na jedną warstwę (prostokątna, szklana forma o wymiarach np. 25×33 cm)

200g podłużnych biszkoptów
1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
25ml amaretto
3 jajka
½ szklanki drobnego cukru
250g mascarpone
gorzkie kakao do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowuj kawę. Musi wystygnąć zanim namoczysz w niej biszkopty.
W tym czasie zabierz się za kremu.

Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.

Dodaj mascarpone i dobrze zmiksuj.

W osobnej dzieży ubij na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli.

Białka delikatnie wymieszaj z masą żółtek, mascarpone i cukru.

Do przestudzonej kawy dolej amaretto. Mocz w tym kawowo-alkoholowym roztworze biszkopty, ale pojedynczo lub najwyżej po dwa. I krótko, bo biszkopty nie mogą kawą nasiąknąć. Istnieją przepisy, w których wręcz mówi się wyłącznie o spryskiwaniu biszkoptów, uprzednio wyłożonych na dno docelowego naczynia.

Namoczone biszkopty układaj obok siebie – na dnie szklanego naczynia tak, by stworzyć jedną warstwę.

Na warstwę biszkoptów wyłóż krem.

Następnie posyp wierzch gorzkim kakao (najlepiej przez herbaciane sitko).

Odstaw deser do lodówki na kilka godzin.

I to tyle, smacznego. Mam nadzieję, że ten przepis na włoskie tiramisu – na równi ze mną – polubisz ☺️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *