Zapiekane truskawki pod owsianą pierzynką

Inspiracją był przepis na Owsiane Creme Brulee  z Małe co nieco.

Składniki  na 2 kokilki: 

  • resztka posiadanych błyskawicznych płatków owsianych górskich 😉 tj. około pół szklanki
  • pół szklanki mleka – albo tyle aby przykryć płatki w rondelku 
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • owoce: truskawki po 4 szt. na kokilkę, jagody (u mnie z kompotu)  – po łyżce na każdą kokilkę

Dodatkowo:

  • 1 łyżka cukru białego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • łyżeczka masła – w wiórkach

Płatki wymieszałam w rondelku z mlekiem, cukrem i cynamonem, całość zagotowałam trzymając rondelek na niewielkim gazie do wchłonięcia się mleka. Ostudziłam. W czasie studzenia się płatków umyłam i podzieliłam na małe cząstki truskawki. Dno każdej kokilki wysypałam wiórkami masła, następnie  przykryłam warstwą płatków. Następnie wyłożyłam jagody, na nie truskawki, na wierzch resztę płatków.
Cukier brązowy i biały wymieszałam  – posypałam nim płatki.

Na samej górze znalazły się znów wiórki masła.

Wstawiłam do rozgrzanego do 180 st. piekarnika – zapiekałam do rozpuszczenia się cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *