Dyniowy sernik na Halloween

Bardzo dobry serniczek, z urzekającym – czarnym spodem.


Spód
    100 g masła
   3 paczuszki ciasteczek Oreo- same czarne krążki – masę usuwałam nożem

Masa dyniowo-serowa
   200g pure z pieczonej dyni
   500 g serka śmietankowego
   1 cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 -2 łyżki cukru pudru 
żel-fix do serników na zimno

Na początku należy przygotować pure z dyni.

Pure z dyni:
Dynię bez pestek i skóry kroimy na kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Pieczemy ok 40 minut – lub do czasu gdy miąższ będzie  miękki. Niekiedy warto odwrócić po połowie czasu pieczenia kawałki dyń na drugą stronę
Dynię z blachą wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy nieco ostygnąć, przekładamy do wysokiego pojemnika i miksujemy do konsystencji pure.


 Wykonanie spodu sernika:

  1. W rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło, ciastka rozdrabniamy blenderem – u mnie prawie do konsystencji mąki.
  2. Okrągłą formę  – średnica 23 cm natłuszczamy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Rozpuszczone masło mieszamy z okruchami ciastek za pomocą łyżki. Tak otrzymaną masą wykładamy na papier na blachę – wyrównując łyżką powierzchnię. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Wykonanie masy serowej:
Ser ubijamy na niskich obrotach, następnie dodajemy pure z dyni, cynamon, cukier puder i cukier wanilinowy.  Masa jest raczej rzadka. Dodajemy stopniowo (przygotowany w/g przepisu z opakowania) żel-fix do serników na zimno.
Na przestudzony spód wylewamy masę serową.   
Wstawiamy do lodówki – min. 2 godziny. Wierzch posypujemy kakao – przez sitko i najlepiej z motywem halloweenowym.
Smacznego!
Serniczek to także moja druga propozycja do tegorocznego Festiwalu dyni.
Bea – kolejny raz dziękuję Ci kochana za dobrą zabawę !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *