Spód
100 g masła
3 paczuszki ciasteczek Oreo- same czarne krążki – masę usuwałam nożem
Masa dyniowo-serowa
200g pure z pieczonej dyni
500 g serka śmietankowego
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 -2 łyżki cukru pudru
żel-fix do serników na zimno
Na początku należy przygotować pure z dyni.
Pure z dyni:
Dynię bez pestek i skóry kroimy na kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Pieczemy ok 40 minut – lub do czasu gdy miąższ będzie miękki. Niekiedy warto odwrócić po połowie czasu pieczenia kawałki dyń na drugą stronę
Dynię z blachą wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy nieco ostygnąć, przekładamy do wysokiego pojemnika i miksujemy do konsystencji pure.
Wykonanie spodu sernika:
- W rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło, ciastka rozdrabniamy blenderem – u mnie prawie do konsystencji mąki.
- Okrągłą formę – średnica 23 cm natłuszczamy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia.
- Rozpuszczone masło mieszamy z okruchami ciastek za pomocą łyżki. Tak otrzymaną masą wykładamy na papier na blachę – wyrównując łyżką powierzchnię. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Serniczek to także moja druga propozycja do tegorocznego Festiwalu dyni.