Wolne tłumaczenie z wiki:
Crumble – kruszonka (owoce pod kruszonką), znana również jako brązowa Betty. To danie pochodzenia brytyjskiego, które może być wykonane w wersji słodkiej lub pikantnej, w zależności od użytych składników. Wersja słodka jest znacznie bardziej powszechna. Słodka odmiana zawiera zwykle duszone owoce zwieńczona kruszonką – czyli mieszaniną tłuszczu (zazwyczaj masło), mąki i cukru. Pikantne wersje wykorzystują mięso, warzywa i sos z serem zamiast cukru.
Popularne owoce stosowane w słodkim crumble to m.in. jabłka, jeżyny, brzoskwinie, rabarbar, agrest, i śliwki. Czasami jest to kombinacja dwóch lub większej liczby owoców.
Crumble jabłkowo-malinowe z tonką
4 jabłka + kilka sztuk malin (mrożonych)
pół garści płatków migdałowych
1 owoc tonki (lub ostatecznie cynamon)
cytryna – sok
2 łyżki cukru lub miodu
1/4 kostki masła
garść mąki
garść cukru+ cukier waniliowy
żaroodporne naczynie
Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć kilka wiórków masła (pokochałam naczynie z Duki w kształcie kwadratu – lat temu kilka otrzymane od znajomych w prezencie pod choinkę). Obecnie widziałam je w Duce w innych kolorach (niedrogie).
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i do przełożyć naczynia żaroodpornego, tak żeby zakryć dno, jabłka skropić cytryną, a potem rozsypać maliny. Posypać płatkami migdałów (jak kto lubi można dać więcej), zetrzeć tonkę. Posypać cukrem – 2 łyżki lub zamiennie polać miodem (także ze 2 łyżki).
Przygotować kruszonkę: resztę masła zagniatać palcami z mąką i cukrem (po garści) do uzyskania zacierek – w razie klejącej konsystencji podsypać odrobiną mąki. Sama lubię dodać do kruszonki cukier waniliowy.
Wstawić na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, wyjmować kiedy owoce pachną oszałamiająco i widać, że puściły sok. Podawać od razu gorące można z lodami waniliowymi.