Składniki:
- dojrzałe węgierki
- 2 jajka
- 8 średnich ziemniaków
- około 300g mąki
- szczypta soli
- masło (1/4 kostki)
- bułka tarta
- cukier
Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe zemleć. Dodać jajka, mąkę i szczyptę soli – wyrobić ciasto. Śliwki wydrylować. Otaczać każdą śliwkę ciastem, formując okrągłe knedle. Natychmiast wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu gotować 2-3 minuty. Odcedzić. Podawać polane zrumienioną na maśle bułką tartą, posypane do smaku cukrem.
Przepis na knedle ze śliwkami to typowo polskie danie, serwowane w końcówce lata gdy pojawiają się wszechobecne śliwki węgierki. Jednak powyższe zestawienie składników zostało zaczerpnięte z kuchni węgierskiej (w oryginale Szilvas gomboc w/g Roberta Makłowicza).