Przychodzi taka pora kiedy intensywnie zaczynam marzyć o nowalijkach. I niecierpliwie czekam na nadejście sezonu na :
truskawki
młodą kapustę
i rabarbar
Dokładnie w tej, a nie innej kolejności 🙂
Z każdą z tych nowalijek mam w głowie skojarzone niepowtarzalne smaki i wspomnienia.
Dzisiaj, wypatrzyłam na targu młodą kapustę i tak się zaczęło.
Dlatego na obiad serwuję: młode ziemniaki posypane koperkiem, młodą kapustę i pieczone piersi z kurczaka.
Młoda kapusta po polsku
Składniki (dla 2 osób):
1/2 główki mniejszej kapusty
pół pęczka świeżego koperku
sól,pieprz
2 łyżki masła
3-4 łyżki śmietany 18%
1/2 główki mniejszej kapusty
pół pęczka świeżego koperku
sól,pieprz
2 łyżki masła
3-4 łyżki śmietany 18%
1. Kapustę poszatkować. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 4 minuty. Odcedzić na durszlaku.
2. Na patelni roztopić masło, wrzucić kapustę i delikatnie ją podsmażyć przez 2-3 minuty, doprawiając solą i pieprzem. Na koniec dołożyć śmietanę i poszatkowany koper, wszystko wymieszać.
Podawać z młodymi ziemniakami z wody i kotlecikami z piersi kurczaka.