Pierogi z mięsem

Pierożki z mielonym – gotowanym mięskiem – dla dzieci.

To danie króluje u nas w obiadowym menu, zaraz po kotletach „grubych” jak mawia Misia – czyli mielonych.


Farsz mięsny:
Ugotować w osolonej wodzie 2 nogi z kurczaka albo wykorzystać pół kurczaka z gotowania rosołu. Mięsko  gotujemy min. 45 minut. Ugotowany kawałek oddzielamy od kości/ skóry i mielimy w maszynce. Podlewamy łyżką lub dwoma rosołu, aby farsz zrobił się spójny, dosalamy szczyptą/ max.dwoma soli, wkręcamy odrobinę pieprzu.

Ciasto pierogowe:

  • półtorej szklanki mąki (np. szymanowska pszenna)
  • 1/2 szklanki wody (gotowana, gorąca)
  • 1 żółtko (to ewentualnie można pominąć)
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
Mąkę wysypać na blat lub do miski, w środku zrobić zagłębienie i dodać tam żółtko, oliwę, sól. Zarobić nożem do środka, potem to samo powtórzyć sparzając mąkę wodą. Wyrobić. Początkowo zarabiam ciasto nożem (żeby się nie sparzyć), następnie rękami. Trwa to maksymalnie 5 min. 
Uwaga niezbyt istotna: 
Niekiedy używam miksera (ale ponieważ mycie mojego cudnej urody czarnego KitchenAid’a jest nieco pracochłonne to ’niekiedy’ na prawdę oznacza raz na jakieś 10 'robień’ pierogów). Choć przyznać muszę – ciasto z KA wydaję się być o niebo bardziej sprężyste, niż to wyrabiane rękami. 
Po rozwałkowaniu wykrajać szklanką kółka ciasta. Podane proporcje wystarczą do uzyskania około 25-30 średniej wielkości pierogów.

Krążki ciasta nadziewamy mięskiem, zlepiamy. Gotujemy 4 minuty w posolonym wrzątku.
Podaję polane roztopionym masłem; osobno podaję zawsze podsmażone na mieszaninie masła i oliwy  z oliwek (stosunek 1:1) kosteczki  cukrowej cebulki.

ps. Na zdjęciu zmielone mięsko wzbogacone jest o 1 ugotowaną w rosole marchewkę – także zmieloną w maszynce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *