Aby powiększyć swoją spiżarnię o to sałatkowe cudo potrzebne będą:
4 kg zielonych ogórków
po pół kilograma: marchwi, papryki i cebuli
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
posiekany koperek
Na zalewę:
1 szklanka oleju
3/4 szklanka octu
3 czubate łyżki cukru
3 łyżki soli
kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
Ogórki, marchew, cebulę i czosnek obieramy. Kroimy w plasterki. Ja używam do tego celu maszyny do krojenia, ogórki mają grubość około 2 mm. Marchewkę lubię mieć nieco grubszą, natomiast cebulę cieńszą. Paprykę czyścimy z nasion i również kroimy w plasterki. Warzywa mieszamy w dużym garnku lub misce.
Składniki na zalewę mieszamy i zagotowujemy. Zalewamy nią warzywa. Pozostawiamy wszystko na minimum godzinę. Ogórki puszczą w tym czasie sok. Sałatkę przekładamy do czystych słoików, zakręcamy wieczka i pasteryzujemy 10-15 minut.
A! Na dno garnka w którym gotuję słoiki, wykładam lnianą ściereczkę aby zapobiec brzydkim śladom pozostawianym przez słoiki.