Zapiekane maliny


Przepis z programu JACQUES PEPIN – DANIA NA SZYBKO (odc.23) Zamiast pokruszonych ciastek, zrobiłam kruszonkę.

Składniki
  • 2 szklanki malin
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
Kruszonka: 
  • 1/4 kostki masła 
  • pół filiżanki cukru
  • niepełna filiżanka mąki



1. Z podanych składników zagnieść kruszonkę.

2. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.

3. Maliny rozłożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać cukrem, rozłożyć wiórki masła, na wierzch zetrzeć na tarce kruszonkę.

4. Zapiekać przez 16-18 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Podawać ciepłe, można udekorować śmietaną lub lodami.

Przepis na malinowy deser w wykonaniu Jacques Pépin do obejrzenia na YouTube.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *