Przepis z programu JACQUES PEPIN – DANIA NA SZYBKO (odc.23) Zamiast pokruszonych ciastek, zrobiłam kruszonkę.
Składniki
- 2 szklanki malin
- ¼ szklanki cukru
- 2 łyżki masła
Kruszonka:
- 1/4 kostki masła
- pół filiżanki cukru
- niepełna filiżanka mąki
1. Z podanych składników zagnieść kruszonkę.
2. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.
3. Maliny rozłożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać cukrem, rozłożyć wiórki masła, na wierzch zetrzeć na tarce kruszonkę.
4. Zapiekać przez 16-18 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Podawać ciepłe, można udekorować śmietaną lub lodami.
Przepis na malinowy deser w wykonaniu Jacques Pépin do obejrzenia na YouTube.