Włoski oryginał. |
Znalazłam więc zachęcające w opisie ciasto tu – na blogu pewnej Betty. Nie bez znaczenia było zapewnienie, że ciasto wypróbowane od lat 20. Niemniej, troszeczkę pozmieniałam. Do pełni szczęścia powinnam ciasto upiec w okrągłej formie. A kratę wykroić radełkiem z oryginalnym brzegiem. Ale polecam – nawet bardzo.
Włoskie wspomnienia warto było przywołać, zwłaszcza w środku zimy.
Takie tam cudeńka zza szyby |
Karczochy |
Typowy włoski poranek |
Włoskie ciasto w kratkę z dżemem
300 g mąki (pół na pół pszennej tortowej i krupczatki)
¼ łyżeczki soli
1/3 szklanki cukru pudru
kostka (200 g) dobrego masła
1 jajko
Do posmarowania kraty: 2 łyżki śmietany + 1 rozbełtane jajko
Nadzienie: duży słoiczek np. malinowego dżemu – ja pokombinowałam z sorbetem malinowym (1 opakowanie) i imbirem (ale o tym za chwilę).
Dodatkowo: pędzelek oraz większa blacha wysmarowana masłem
Nadzienie do ciasta:
Malinowy sorbet przełożyć do garnuszka z nieprzywierającym dnem. Imbir obrać i posiekać na drobne kawałeczki. Dodać do sorbetu, całość podgrzewać na minimalnym ogniu do odparowania nadmiaru wody – aż wszystko zgęstnieje, nie zapomnieć od czasu do czasu zamieszać.
Ciasto:
Mąkę, cukier puder i sól wymieszać łyżką. Masło pokroić na drobniejsze części, dodać razem z 1 jajkiem do sypkich składników – zagnieść na kruche ciasto. KA miksował mi kruche wiosłem jakieś 3-4 minuty. Kulę ciasta włożyć do woreczka i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Po 30 minutach 3/4 ciasta rozwałkować od razu na formie, w której ciasto będziecie piec. Rozłożyć równą warstwę dżemu lub konfitury. Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć na paski i ułożyć na cieście po przekątnej tworząc z nich kratę. To niestety bardzo trudne zadanie – o ile z wałkowaniem nie miałam problemu, o tyle samo przełożenie pasków zakończyło się porażką. Koniec końców, pobawiłam się z kawałkami ciasta jak z plasteliną – tj. turlając paski w dłoniach i rozciągając na warstwie nadzienia, następnie palcem spłaszczając.
Rozbełtane jajko wymieszać ze śmietaną i posmarować za pomocą pędzelka tą mieszaniną całą kratkę. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu, około 35 minut.