Weekend spędzony za miastem. Dzień pełen słońca, uśmiechu, zwyczajnych – a może właśnie dlatego niezwyczajnych – momentów. Porzeczki kwaśne, czerwone, zrywane do kubeczka prosto z krzaczka i zachwycony tą czynnością – bo wykonywaną po raz pierwszy – mały człowiek. Większe „człowieki” tez zachwycone np. zwalonym pniem drzewa, na które można się wspinać. Dorosłe „czlowieki” – atmosferą, grillem, gitarą … Porzeczkowy kompot
Pierogi z jagodami
Pierogi z truskawką
Karkówka z grilla
Uśmiech
Na progu wakacji
Wam Wszystkim
ciepło życzę
równie pięknych chwil.
Karkówka z grilla w cytrynowej marynaciePrzygotowujemy dzień przed grillem! 1 kg karkówki, Karkówkę umyć i pokroić w plastry. Oprószyć obustronnie solą i odrobiną czarnego mielonego pieprzu. Do wysokiego słoika z zakrętką wlać sok wyciśnięty z cytryn, olej z pestek winogron. Dołożyć obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zakręcić słoik i energicznie nim mieszać jakieś 30-40 sekund.
Mięso układać pojedynczo w szklanym półmisku przelewając marynatą. Plastry kłaść na siebie. Tak przygotowana karkówka powinna przeleżeć noc w lodówce. Ja przykrywam półmisek folią aluminiową.
Piec na grillu, zjadać z ulubionym dipem lub musztardowym sosem.
Uwagi:
Bardzo prosta i tania marynata. Karkówka przygotowana według tego przepisu zawsze cieszy się u moich znajomych ogromnym powodzeniem. Ze swojej strony dziękuję autorce przepisu (Zuza Gałuszka). Kilka grillowych sezonów temu bardzo przypadł mi do smaku. I pozostałam mu wierna 😉
|